1. ožu 2012.

Opasni čaj od čička

Povlačenje i opoziv proizvoda – Čaj od korijena čička (Bardanae radix)

Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda:
Čaj od korijena čička (Bardanae radix),

oznake lota: 034710, roka trajanja: srpanj 2012., proizvođača Herbarium d.o.o. 

Putem HR RASFF sustava od strane Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, zaprimljena je hitna obavijest o nalazu atropina u čaju od korijena čička. Po provedenom laboratorijskom ispitivanju od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo utvrđeno je da uzorak predmetnog proizvoda, oznake lota 034710, sadrži atropin koji nije prirodna sastavnica biljke Bardanae radix. Atropin je prirodno prisutan alkaloid u biljkama velebilje (Atropa belladona), bunika (Hyosciamus niger), bijeli bin (Scopolia carniolica) i tatula (Datura stramonium). Atropin se resorbira iz probavnog trakta, a izlučuje se urinom.
Neiskusni sakupljači bilja lako mogu zamijeniti biljke čičak (Bardanae radix) i tatula (Datura stramonium).

Konzumacija malih količina navedenih biljaka može dovesti do pojave trovanja atropinom. 
Kod trovanja atropinom mogu se javiti znakovi kao što su ubrzan rad srca, suhoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žućne vrećice. Također, može doći do proširenja i paralize zjenica te povišenja očnog tlaka, osobito kod osoba koje pate od glaukoma. Kod starijih osoba može doći do gubitka pamćenja, osjećaja izgubljenosti ili uzbuđenja. Kod djece dolazi i do povišenja temperature. 

čičak
Čičak
Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, zabranila je promet i daljnju upotrebu predmetnog proizvoda te je naredila povlačenje proizvoda iz maloprodaje i obavještavanje potrošača o razlozima povlačenja.

Podaci o proizvodu:
Proizvod: Čičak korijen - Čaj od korijena čička (sastav: Bardanae radix)
Pakiranje: Prozirna nepropusna vrećica (primarna ambalaža) i kartonska kutija na kojoj se nalazi originalna oznaka na hrvatskom jeziku, neto 50 g
Rok trajanja: upotrebljivo do 07. 2012. (srpanj 2012.)
Šarža/Lot: 034710
Proizvođač: Herbarium d.o.o.,
P. Preradovića 183, Pitomača, Hrvatska


Potrošačima koji su proizvod kupili savjetujemo da isti ne konzumiraju. U slučaju konzumacije predmetnog proizvoda i pojave navedenih simptoma savjetujemo potrošačima da se odmah obrate liječniku.
----
Izvor: Ministarstvo poljoprivrede
---
Herbarium proizvodi mogu se naći:
Ljekarne, veledrogerije, biljne drogerije, trgovački lanci: Kaufland i Plodine;
i u trgovinama zdrave hrane i specijaliziranim dućanima.
---
Na žalost, fotografije predmetnog proizvoda se ne mogu pronaći na stranicama proizvođača, kako bi se i vizualno lakše prepoznalo dotične proizvode.
Također, nema niti ovog upozorenja.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...