24. sij 2012.

o "negativnim" osjećajima

Mnogi su na svom putu iscjeljivanja primjetili tzv. jo-jo efekt: kad meditiraju ili rade neku tehniku iscjeljivanja osjećaju se dobro, ostatak vremena lovi ih nervoza, depresija, strahovi ili mnoštvo drugih neugodnih emocija.

Popravljanje sebe nije isto što i iscjeljivanje.

U podlozi se nalazi vjerovanje da mi nismo ok,  zato što se u određenom trenutku ne osjećamo dobro, i očekujemo da se uvijek trebamo osjećati sjajno.
Nastojanja da suzbijemo "negativne osjećaje" samo ih pojačavaju i produžavaju unutrašnju borbu, zato što nesvjesno pojačavaju vjerovanje da nešto trebamo RADITI da bi bili dobro, i da to što postojimo nije dovoljno samo po sebi. Stoga se osjećamo još i gore.

iscjeljivanje: jaspis
jaspis, za radost 1-3 čakre
Frank Kinslow je na jednoj svojoj radionici rekao da možemo biti i ljuti i prosvjetljeni, istovremeno.

Drugim riječima: trebamo sebi dozvoliti da osjećamo - to što osjećamo, i pri tom promatramo. Da, možemo osjećati "negativne" osjećaje, (i dati si dozvolu da iako ih osjećamo MI smo ok) i zatim ih pažljivo promatrajmo, bez osude, bez pokušaja da ih promjenimo, umanjimo ili "popravljamo".

Činjenica je da "negativa" ne može opstojati u istom prostor/vremenu kao i naša svjesna pažnja.

21. sij 2012.

disciplina i iscjeljivanje

Prema riječniku hrvatskog jezika disciplina znači:
1a. ukupnost pravila ponašanja nametnutih članovima organizacije ili nekog mnoštva
1b. pokoravanje tim pravilima; sinonimi: red, stega, poslušnost

2 a. područje i metoda bavljenja unutar neke znanosti
2.b sport uža specijalnost u nekom sportu, npr .skok u vis

Engleski riječnik to još malo proširuje ovako:
1. kazna, kažnjavanje
2. poduka (zastarjelo)
3. vježba koja ispravlja, modelira ili usavršava mentane sposobnosti i moral!?!
4. kontrola koja se se postiže prisilom, poslušnosti i redom
5. redovito ili propisano pomašanje ili obrazac ponašanja
6. samo-kontrola
7. pravilo ili sistem pravila koji upravljaju određenom aktivnosti....
Huh.
iscjeljivanje: mind bending
Da li je moguće svladati vještinu iscjeljvanja putem discipline?
NE.






Pokušaj discipliniranog ponavljanja tehnika dovodi samo do mehaničkog ponavljanja naučenih pravila, i kratica je za preskakanje toga da uvidimo što smo i što primjećujemo i osjećamo SADA.
Redovito meditiranje i primjena tehnika iscjeljivanja je odlično ako je stvar kontinuiranih izbora a ne obaveze, navike ili pokušaja da se "poboljšamo".

Iscjeljivanje se ne može događati na silu.
Ne iscjeljuje tehnika sama po sebi; baš niti jedna, kako god dobre bile.

9. sij 2012.

"što se mora nije teško"

Ovo je još jedan od načina uvjeravanja/programiranja da su emocionalne žabe koje gutamo zapravo ukusne.

 
Kada pogledamo unazad u svoj život otkrijemo da se ispod tog "mora" nalazi neizmjerna količina mraka i potisnutih strahova od gubitka sigurnosti, neprihvaćenosti i općenito prodavanja samih sebe za neke priručne dobrobiti.

Nakon ustrajnih uvjeravanja da je učenje, po mogućnosti napamet, nemjerljivih količina nepotrebnih podataka ranom zorom izuzetno važno za našu dobrobit i životni uspjeh (protiv kojih se bunilo cijelo naše biće), raširena je posljedica nevjerovanje vlastitim osjećajima i traženje stavova/mišljenja/reakcija izvana da bi opravdali svoje predrasude, odluke i akcije.

Osobna sreća i ispunjenost se začudo samo prodrazumijevaju u sklopu osobnog uspjeha ali i izbjegavaju kao krajnje neracionalni parametar u donošenju bilo kakvih odluka. Traženje osobne sreće smatra se s jedne strane crtom slabog karaktera, a s druge se naglašava da je "svako kovač svoje sreće", pa se stoga oko toga treba i potruditi, raditi za to; da se osobna sreća treba zaraditi ili zaslužiti. Nije dakle čudo što neki majstori kažu da je to najteže napraviti, pa na sve to što se osjećate loše dodaju još i krivnju, zlunetrebalo.

Povratak emocionalne ravnoteže nastupa kada sve te mora/treba situacije u kojima se nađemo promotrimo kroz hoću/neću prizmu, pa otkrijemo sami sebi zašto nešto radimo, i na osnovu čega temeljimo svoje izbore. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...