5. stu 2010.

Kontinuirani izbor

Ovo je jedan od najpoznatijih simbola Tro-jedinstva.
Ovaj simbol u matematici je skup koji se zove Borromeanovi prstenovi, i predstavlja tri jednaka tijela koje su međusobno povezana ali se ne presjecaju. Presjecanjem i ukljanjanjem jednog dijela ostali dijelovi ostaju nepovezani i odvojeni.
tijelo, duša, duhPočnemo li razmišljati o prostoru koji povezuje ove prstenove i međusoban odnos ovih prstenova prikažemo kao površine, ne narušavajući pri tome postojeći odnos prstenova, dobiti ćemo površine koje su u matematici poznate pod imenom Seifertove površine.

Ovdje možete vidjeti zadivljujuću skulpturu umjetnice Batshebe Grossman,  napravljenoj  tehnologijom 3D printa u bronci, koja zorno prikazuje jedan tip Seifertovih površina među Borromeanovim prstenovima: inspirativan primjer delikatne i kontinuirane organske mreže koja neprekidno teče, koja povezuje prstenove, određena je njima, a opet čini da se međusobno čak ni ne dodiruju.

Jedna od bitnih karakteristika Siefertovih površina u 3D je orijentacija. U matematici orijentacija je karakteristika površine u Euklidskom prostoru koja određuje da li je ili nije moguće raditi dosljedne izbore u smjeru vektora (usmjerenog kretanja) u svakoj točci.

Gledam u ovu skulpturu i razmiljšam o iscjeljivanju:
  •  Iscjeljivanje u 3D posljedica je svjesnog izbora u svakoj točci linearno percipiranog smjera kretanja vremena; 
  • U svakom trenutku SADA imam mogućnost izbora kako ću percipirati vrijeme i svoje kretanje u odnosu na vrijeme; 
  • Mogu izabrati da promatram i slijedim neprekidnost toka unutar određene dimenzije 
  • Zanemarivanjem odnosa percipiram odvojenost
  • Tijelo je neovisno i odvojeno od drugih tijela pa ipak neodjeljivo povezano u veličanstven sklad
  • Promatram li kroz mali prozor vidjeti ću udaljena prizore neću moći shvatiti da smo povezani, neraskidivi dio iste cjeline...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...