17. lip 2012.

u zdravom tijelu zdrav duh

Mens sana in corpore sano, "u zdravom tijelu zdrav duh", čuvena je izreka koja se najčešće shvaća kao uputa za priskrbljivanje i očuvanje zdravlja, i to u smislu: zdravo tijelo je uvjet, pretpostavka i osnova (temelj) zdravog duha. 
S uvjerenjem da je pozitivno motivirajuća, kao moto koriste je mnogi sportski klubovi u svijetu, proizvođači sportske opreme, vojne i poluvojne organizacije, neke škole i wellness centri, pa čak i neki smjerovi yoge! Međutim iz perspektive iscjeljivanja takvo uvjerenje nimalo ne pomaže postizanju zdravlja.

motiviranje
Nije slučajno da tu izreku koriste sportske, vojne, obrazovne i slične institucije jer ona zapravo implicira natjecanje – uspoređivanje, pa i borbe s drugima – dakle, promiče natjecateljski i borbeni duh. "Natjecateljski duh", "borbeni duh" su oksimoroni - međusobno nespojivi pojmovi, poput "drvenog željeza". 
Unatoč vjerovanju da je natjecateljski duh "zdrav", uspoređivanje, natjecanje i borba stvaraju stres i ne doprinose zdravlju.

Osim toga, ovom se izrekom pretpostavlja da je samo zdravo tijelo u stanju "proizvesti" i održati zdrav duh. Time se diskriminiraju i osuđuju svi oboljeli, oni koji su rođeni s nekom tjelesnom/mentalnom invalidnošću ili su ju zadobili tijekom života. Vjerujem da ne treba objašnjavati kako je diskriminirajući stav prema drugim ljudima nespojiv s vlastitim "zdravim duhom", koliko god se trudili oko zdravlja svojeg tijela. 

Ova "mudra" izreka potiče vjerovanje da ako imamo problema, posebice zdravstvenih, nismo normalni (tj. zdravi), da nam se duh uskiselio i propada. Ili npr. da ga nismo uspjeli pronaći i ugurati u tijelo - baš kao kad bi neku vreću punili slamom.  
Upravo u tome su sadržane dvije ključne zablude: prva, da se zdravlje postiže isključivo fizičkim naporom i djelovanjem  - jer već sam napor, natjeravanje i prisiljavanje sebe da nešto radimo, nije ono što otvara vrata zdravlju. Druga, da zdravo/nezdravo tijelo "proizvodi" ili unosi u sebe zdrav/ne-zdrav duh –  čime se jedino naglašava odvojenost duha od tijela i podržava iluzija fizičke stvarnosti.

Uistinu duh nije niti "proizvod tijela", niti ono što smještamo unutar tijela, niti se ne nalazi na nekim udaljenim nebeskim visinama pa da ga moramo prizivati, već je tijelo uvijek smješteno unutar duha i potpuno prožeto duhom, sve do zadnjeg atoma i čestica od kojih je sastavljeno. Iako su fizičke aktivnosti neophodne za cjelokupno zdravlje čovjeka, pravo stanje je obrnuto od ovog koje nam nudi stara izreka, a to glasi: "Zdravo tijelo u zdravom duhu".

Sjetite li se i osvijestite da je tijelo smješteno unutar duha, te da je njegovo sadašnje stanje materijalizacija svijesti u svrhu stjecanja iskustava, svaka tehnika iscjeljivanja koju primijenite uspješno će djelovati.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...